Przemysł spożywczy – myjnie parowe oraz ich zastosowanie

mycie parowe w przemyśle90% przypadków zatrucia żywności ma miejsce w momencie jej pakowania i przetwarzania, dlatego w sposób szczególny należy dbać o sterylny przebieg tych procesów. Zastosowanie myjni parowych, które cechuje wysoka temperatura pracy pozwala na jednoczesne dokładne czyszczenie oraz eliminację bakterii, wirusów i innych drobnoustrojów. Jednocześnie urządzenia parowe pozwalają zredukować koszty wody, detergentów i pozostawiają czyszczoną powierzchnię suchą i gotową do natychmiastowego wykorzystania.
 
Myjnia parowa stanowi idealne rozwiązanie dla przemysłu spożywczego, ponieważ jest połączeniem dużego ciśnienia oraz wysokiej temperatury co pozwala na eliminowanie bakterii, grzybów oraz brudu. Przy tak racjonalnym rozwiązaniu – myjnia parowa jest rozwiązaniem ekonomicznym i nie powstaje efekt nadmiaru wody w urządzeniach spożywczych oraz na posadzkach. Należy pamiętać że z każdym dniem rośnie liczba urządzeń wyposażonych w osprzęt elektroniczny. Najczęściej są to czujniki lub przekaźniki gdzie użycie wody jest niemożliwe. Alternatywne rozwiązanie stanowią myjnie parowe, które nie generują nadmiaru wody.